K.D 2/2019 Lipnica , dnia 02.12.2019 r.
Zapytanie ofertowe
Klub Dziecięcy „ Magiczny Zakątek” w Lipnicy kieruje zapytanie ofertowe o cenę posiłków dla dzieci w Klubie Dziecięcym „ Magiczny Zakątek” w Lipnicy w okresie od 02.01.2020 r. - 31.12.2020 r. ( z wyłączeniem dwutygodniowego urlopu wakacyjnego – w miesiącach letnich, dni świątecznych oraz dni ustawowo wolnych )
Klub Dziecięcy
„Magiczny Zakątek” w Lipnicy
Lipnica 279
36-123 Lipnica
NIP: 814168 9887
1) Przedmiotem zamówienia jest przygotowanie, ugotowanie i dostarczenie całodziennych posiłków dla dzieci w wieku od 1 roku życia do 3 roku życia do Klubu Dziecięcego „ Magiczny Zakątek” w Lipnicy.
2) Ilość posiłków (dostawa tylko w dni robocze) – dla 20 dzieci.
Ilość posiłków będzie zgodna z ilością uczestników klubu dziecięcego oraz z frekwencją dzieci w placówce.
3) Okres dostarczania posiłków: od poniedziałku do piątku we wszystkie dni robocze przez okres 1 roku począwszy od 02 stycznia 2020 r.
4) Adres dostawy: Lipnica 279, 36 – 123 Lipnica
5) Godzina dostawy posiłków:
- śniadania codziennie do godziny 9.00
- II śniadanie codziennie do godziny 10.15
- obiad (zupa, II danie, napoje) codziennie do godziny 11.30
- podwieczorek codziennie do godziny 13.50
6) Warunki świadczenia usługi:
- posiłki powinny być przygotowane w uzgodnieniu z dietetykiem oraz konsultacji z rodzicami dzieci.
- do klubu dziecięcego powinno być dostarczane szczegółowe menu z opisem poszczególnych składników z uwzględnieniem alergii dziecięcych zgłoszonych przez rodziców.
- dzieci powinny być objęte opieką dietetyka, oraz w ramach żywienia powinna być prowadzona kampania edukacyjna, wzmacniająca w dzieciach nawyki dobrego żywienia.
- liczba wydanych posiłków uzależniona będzie od frekwencji dzieci w klubie. O liczbie wydawanych posiłków w danym dniu Wykonawca informowany będzie do wspólnie ustalonej godziny.
- posiłki będą przygotowywane zgodnie z powszechnie obowiązującymi przepisami i normami dotyczącymi żywności, w szczególności zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 25 sierpnia 2006 roku o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006, Nr 171, poz. 1225), normami żywieniowymi wg Instytutu Żywienia i Żywności, jak również przepisami prawa w zakresie higieny żywienia norm HACCP oraz zgodnie z aktualnymi wymaganiami dla danej grupy wiekowej wynikającymi z aktualnymi normami żywienia dla populacji polskiej opracowanej przez Instytut Żywności i Żywienia im. Prof. dra. med. Aleksandra Szczygła w Warszawie.
Posiłki powinny być przygotowywane o najwyższym standardzie, na bazie produktów o najwyższej jakości i normami bezpieczeństwa zgodnymi ze standardami HACCP, w jakości i konsystencji potraw odpowiednich dla wieku dzieci. Posiłki i produkty gotowe muszą spełniać wymogi żywieniowe zalecane przez Instytut Matki i Dziecka dla dzieci w wieku do 3 lat. Posiłki nie mogą być przygotowywane z półproduktów. Posiłki powinny być przygotowywane z zachowaniem diet pokarmowych w zależności od indywidualnych potrzeb dzieci, zgodnie z informacją otrzymaną od Zamawiającego (np. posiłki z zaleceniami diety bezmlecznej i bezglutenowej, uwzględnienie indywidualnych potrzeb alergików) - posiłki będą dostarczane przez Wykonawcę własnym transportem, w specjalistycznych termosach do przewożenia posiłków i opakowaniach gwarantujących utrzymanie odpowiedniej temperatury. Cena zostanie obliczona w taki sposób, że będzie to cena stała bez względu na to, jaka będzie frekwencja w danym dniu. Cena będzie zawierała ponadto wszelkie podatki, opłaty i koszty wynikające z realizacji zamówienia.
7) Wykonawca w ramach świadczonych usług zobowiązany jest do współpracy z Kierownikiem Klubu Dziecięcego „ Magiczny Zakątek” w Lipnicy.
8) Jadłospis powinien zawierać nazwy dań, nazwy produktów wchodzących w skład potraw, wielkość porcji w gramach oraz wartość kaloryczną. Jednocześnie winien być ułożony w taki sposób, by w trakcie dekady ( tj. 10 dni) posiłki się nie powtarzały.
9) Jadłospis z uwzględnieniem gramatury oraz kaloryczności wydawanych posiłków będzie układany przez Wykonawcę na okres jednego tygodnia do przodu i dostarczany Kierownikowi. Wszelkie zmiany w jadłospisie sugerowane przez Zamawiającego będą brane pod uwagę przez Wykonawcę. Sprawy organizacyjne związane z bezpośrednim wydawaniem posiłków dzieciom korzystającym z dożywiania obciążają Kierownika klubu Dziecięcego.
10) Harmonogram dostarczania posiłków Wykonawca ustali z Kierownikiem.
11) Wykonawca ma w cenie oferty ująć wszelkie koszty, w tym także koszty transportu, w okresie wykonywania zamówienia.
12) Przewożone posiłki w termosach gastronomicznych zapewniających utrzymanie temperatury spożywania potraw oraz posiadających odpowiednie atesty Państwowego Zakładu Higieny lub Zakładu Badania Żywności i Przedmiotu Użytku lub innego podmiotu uprawnionego.
13) Wykonawca zobowiązany jest transportować i wydawać posiłki w sposób zgodny z przepisami sanitarnymi właściwymi ze względu na rodzaj prowadzonej działalności.
14) Wykonawca winien posiadać uprawnienia do świadczenia usług cateringowych lub gastronomicznych, w rozumieniu i na zasadach wskazanych w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, posiadać niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz potencjał techniczny, a także dysponować personelem posiadającym stosowne kwalifikacje i niezbędne badania lekarskie i zdolnym do wykonywania zamówienia oraz znajdować się w sytuacji ekonomiczne i finansowej zapewniającej prawidłowe wykonanie zamówienia, co zostanie potwierdzone odpowiednim dokumentem dołączonym do oferty załącznik Nr 2.
15) Wykonawca jest odpowiedzialny wobec Zamawiającego za przestrzeganie przez osoby wykonujące w jego imieniu zamówienia w pełnym zakresie obowiązujących przepisów BHP, ochrony ppoż. oraz higieniczno-sanitarnych. Odpowiada on za ich działania własne oraz ponosi odpowiedzialność prawną i materialną wobec osób trzecich za naruszenie ww. przepisów oraz w zakresie wykonywanej usługi (tj., jakości produktów i przygotowania posiłków, ich zgodności z obowiązującymi normami oraz wymagań higieniczno-sanitarnych i porządkowych).
16) Do obowiązków Wykonawcy należy także codzienny odbiór pojemników i odpadów po
konsumpcyjnych, niezależnie od ich ilości. W przypadku awarii lub innych nieprzewidzianych zdarzeń Wykonawca zobowiązany jest zapewnić posiłki o nie gorszej, jakości z innych źródeł, na swój koszt.
Cena brutto posiłków - 100 %
8. Cena podana przez Wykonawcę jest obowiązująca przez okres ważności umowy i nie podlega waloryzacji w okresie jej trwania
9.Miejsce, termin złożenia oferty i opis udziału w postępowaniu:
-Pani Małgorzata Wit – Kierownik Klubu Dziecięcego „Magiczny Zakątek” w Lipnicy".
tel. 609016776